Jeżeli dotknęła nas choroba, jaką jest cukrzyca powinniśmy zdawać sobie sprawę z tego, że podstawą przy jej leczeniu jest właściwa dieta. Nie przestrzeganie właściwego sposobu odżywiania się może mieć bardzo poważne konsekwencje dla organizmu. Przede wszystkim rozwiną się mogą groźne powikłania. Niemniej jednak cukrzyca i dieta z nią związana nie oznacza odrzucenia przyjemności, jaką jest jedzenie. Oczywiście należy zdać sobie sprawę, że chorzy na cukrzyce nie mogą jeść wszystkiego i w dowolnych ilościach. Niemniej jednak lektura odpowiedniej książki kucharskiej pozwoli nam zobaczyć, że dla cukrzyków też można gotować ciekawie i różnorodnie. Cukrzyca ma tez swoje zalety, jeśli w ogóle można to tak nazwać . Podkreśla się przede wszystkim fakt, że chorzy na cukrzyce odżywiają się znacznie bardziej racjonalnie niż osoby nie cierpiące na ta dolegliwość. Chociaż wiadomo, że ten sposób odżywiania jest poniekąd podyktowany koniecznością. Dieta cukrzycowa odrzuca, bowiem spożywanie cukrów prostych i tłuszczów w dużych ilościach.

www.manukazdrowie.pl/