Jak dbać o noże kuchenne

Noże kuchenne są postawą wyposażenia każdej kuchni. Bez nich nie dałoby się przygotować nawet najprostszej potrawy, bo to one umożliwiają cięcie, siekanie i rozdrabnianie produktów. Aby zawsze dobrze się sprawdzały, trzeba o nie dbać. A w tym akurat pomagają elektryczne ostrzałki do noży, środki do konserwacji i kilka innych produktów.

Czyszczenie i codzienna eksploatacja

W przypadku noży profesjonalnych, zazwyczaj sprzedawanych w większych zestawach składających się z kilku elementów, każdy pojedynczy model będzie mieć zawsze swoje określone zastosowanie. No i tego zastosowania trzeba się trzymać. Należy używać noży zgodnie z ich przeznaczeniem. Tych do ryb nie należy stosować na innym mięsie, gdyż w taki sposób obniża się ich jakość.

Po zakończeniu prac w kuchni noże należy oczywiście umyć, aby przygotować je do następnego użycia. Warto sprawdzić wcześniej, czy są one przystosowane do tego, by myć je w zmywarce. Jeżeli nie – trzeba oczyszczać je ręcznie, by ich nie uszkodzić.

Regularne ostrzenie

Wbrew pozorom dobrze naostrzone noże nie tylko ułatwiają pracę, ale też i gwarantują dużo większe bezpieczeństwo, bo o dziwo łatwiej skaleczyć się tępym nożem, którym trzeba intensywnie manewrować, by jakkolwiek go użyć. Z tego względu te przyrządy trzeba koniecznie regularnie ostrzyć. Tutaj przyda się jakaś porządna elektryczna ostrzałka do noży albo ewentualnie inne, bardziej tradycyjne narzędzia o podobnym działaniu.

Noże kuchenne mogą być ostrzone przy pomocy różnego rodzaju akcesoriów: prawdziwych oryginalnych musak, ręcznych ostrzałek czy tradycyjnych kamieni. Zwykle jednak najlepszym wyborem okazuje się elektryczna ostrzałka do noży, która jest po prostu najwygodniejsza w użyciu.

Systematyczna konserwacja

Wszystkie przyrządy i akcesoria kuchenne powinny być też regularnie konserwowane. Odpowiednia konserwacja zabezpieczy noże kuchenne przed ewentualnymi uszkodzeniami i tym sposobem zapewni im lepszą żywotność, dzięki czemu będzie można ich używać przez bardzo długi czas.

Ta konserwacja jest zwykle bardzo prosta, bo polega na regularnym smarowaniu noży specjalnymi naturalnymi olejami. Oleisty roztwór stworzy na przyrządzie ochronną powłokę. Okaże się ona doskonałym zabezpieczeniem dla każdego noża.

Elektryczne ostrzałki do noży dostępne są w ofercie Gastrosilesia.pl