Jak robić warzywne makarony?

Urozmaicona dieta to podstawa zdrowego stylu życia. Obecnie interesujące łączenie ze sobą wielu różnych diet, przypraw, produktów pozwala na stworzenie unikatowych kombinacji o zaskakujących smakach. W tym przypadku warto również pomyśleć o przygotowaniu warzywnych makaronów.

Jest to świetna alternatywa dla makaronu podanego z tłustym sosem, a do tego pełna witamin. Warto poświęcić chwilę i stworzyć kilka pysznych propozycji podania makaronu z warzywami lub zaczerpnąć wiedzy z internetu, gdzie sprawdzone przepisy wędrują między miłośnikami kulinarnych przygód.

Zalety warzywnych makaronów

Warto pomyśleć o zmianie swoich nawyków żywieniowych. Wiele osób uparcie pozostaje przy zdecydowanie zbyt małej ilości warzyw i owoców, a właśnie te produkty powinny stanowić podstawę każdej diety. Są to najlepsze dary natury, które są niskokaloryczne i z pewnością nie sprawią, że się przytyje. Co więcej, po takim posiłku nie będzie się miało żadnych problemów z niestrawnością, a organizm poczuje się syty, ale nie przepełniony.

Warzywa i owoce oferują każdemu z nas dużą zawartość witamin i składników mineralnych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania wszystkich organów wewnętrznych. Ważnym atutem jest także możliwość korzystania z tego dobrodziejstwa zarówno przez dorosłych, jak i przez dzieci. Warto także nadmienić, że dania na bazie warzyw i makaronów są bardzo proste w przyrządzeniu, a do tego pięknie prezentują się na talerzu.

Najlepsze warzywa na makaron

Różnorodność warzyw pozwala na przebieranie w wielu produktach, by w końcu trafić na najlepsze rozwiązania uwzględniające nasze osobiste predyspozycje smakowe. Najlepiej jednak będzie posłużyć się warzywami twardymi, czyli chociażby pietruszką, marchewką, ale także burakami i ziemniakami. Dobre okazują się także połączenia makaronów z rzodkiewką i cukinią. Jeżeli postawi się na warzywa proste oraz podłużne, wtedy nie spędzi się dużo czasu na ich odpowiednie przygotowanie do posiłku.

Urządzenia do obierania warzyw

Nie ma jednego uniwersalnego urządzenia, które mogłoby posłużyć wszystkim dostępnym warzywom. Nie zawsze wystarczy zwykły nóż. Czasem lepiej skorzystać z innych kulinarnych akcesoriów, które pozwolą usprawnić cały proces obierania. Pierwszym najbardziej popularnym urządzeniem jest oczywiście obieraczka. Jest to nie tylko produkt tani, ale także prosty w obsłudze.

Jak robić warzywne makarony?

Można nim wykonać wstążki z cukinii, które nie tylko pięknie się prezentują, ale również wyśmienicie smakują. Innym przyrządem jest temperówka. Zasada jej działania nie różni się od działania zwyczajnej strugaczki biurowej.

Trzeba jednak pamiętać, że od średnicy temperówki zależy również, jakie warzywo się do niej zmieści. Istnieje jeszcze trzecia opcja, mianowicie spiralizer. Taka maszynka w przypadku makaronów warzywnych pozwoli na przygotowanie produktów przypominających spaghetti.

Prosty i smaczny przepis na makaron z cukinii o smaku czosnku

Z pomocą wybranego urządzenia najeży najpierw stworzyć własną kompozycję makaronu. Następny krok to pokrojenie pomidorów w kostkę i ich podsmażenie na patelni z dodatkiem oliwy z oliwek oraz czosnku i chili. Moment później konieczne jest połączenie przysmażonych produktów z makaronem i dalsze przysmażanie całości. Kiedy danie zmięknie, można dodać pomidory z bazylią i posypać parmezanem. Dla smaku wystarcz doprawić danie solą, ewentualnie pieprzem. Tak przygotowany posiłek nasyci nawet największych łasuchów.