kawa w kapsułce

Na idealną kawę składają się co najmniej dwa czynniki, czyli dobry ekspres do kawy oraz wysokiej jakości ziarna. Kawa w kapsułce oferowana przez renomowanych producentów ma wiele zalet – jedną z nich jest to, że została perfekcyjnie odmierzona i hermetycznie zamknięta, a więc chroniona przed wpływem czynników zewnętrznych. Co jeszcze warto o niej wiedzieć?

Hermetyczne zamknięcie

Najlepsza kawa powstaje ze świeżo zmielonych ziaren. W codziennym pośpiechu bywa jednak tak, że brak nam czasu, na dokładne odmierzanie proporcji ulubionego napoju. Zdarza się więc, że mielimy ziarna na zapas. Niestety nieodpowiednio przechowywane, mogą ulec zwietrzeniu, co zdecydowanie wpływa na smak napoju. Natomiast kawa w kapsułce jest hermetycznie zamknięta i nie jest narażona na negatywne działanie czynników zewnętrznych, takich jak wilgoć, światło czy powietrze. Nie traci swojego aromatu, ponieważ kapsułka przebijana jest dopiero w momencie przygotowywania napoju.

O smaku kawy decyduje również wysoka jakość ziaren, pozyskiwanych z najlepszych plantacji. Ich proces obróbki jest bardzo precyzyjny – niedojrzałe lub przejrzałe owoce kawowca są odrzucane, wykorzystuje się tylko dojrzałe ziarna. Wysuszone zostają poddawane paleniu, co wpływa na końcowy smak kawy. Im mocniej zostaną wypalone, tym mają mniej kwaskowy posmak. Mielone są tuż przed zamknięciem w kapsułce, dlatego nie ma możliwości, żeby zwietrzały i utraciły swoje właściwości. Czym jeszcze charakteryzuje się kawa z kapsułce?

Idealnie odmierzona porcja kawy

Dlaczego kawa w kapsułach zawsze smakuje tak samo dobrze? W przypadku kaw renomowanych producentów, takich jak Nespresso, kapsułka zawiera idealnie odmierzoną porcję – dokładnie taką, jaka jest potrzebna do przygotowania jednej porcji espresso, macchiato czy cappuccino. Ekspresy na kapsułki dają możliwość przyrządzenia napoju, który jest za każdym razem harmonijny i wyważony w smaku. O idealnych walorach kawy decyduje stosunek ilości zmielonej kawy do ilości wody użytej do palenia. Nieodpowiednie proporcje mogą spowodować, że napój będzie wodnisty, ciężki, gorzki czy cierpki. Tak naprawdę, aby przygotować profesjonalną kawę jak z kawiarni, należy poznać wszystkie najważniejsze tajniki mielenia kawy i odmierzania proporcji za pomocą wagi. Jednak, nawet posiadając taką wiedzę, nie zawsze mamy czas lub chęci na przeprowadzanie takiego rytuału parzenia kawy. Ekspresy na kapsułki zrobią to za nas! Szczególnie o poranku liczy się każda minuta, którą możemy przeznaczyć na delektowanie się kawą – zyskamy więcej czasu, jeżeli proces przygotowania kawy będzie ekspresowy.

Kawa w kapsułce – codziennie inny smak

Nie musimy udawać się do kawiarni, aby skosztować pysznego cappuccino, lungo czy latte. Przyrządzanie mlecznych napojów jest nieco pracochłonne, dlatego z pomocą przychodzi kawa w kapsułce. Producenci, chcąc spełnić oczekiwania miłośników kawy, przygotowują wiele wariantów smakowych, również kawy mrożone czy z dodatkowymi nutami smakowymi – kawa o aromacie gorzkiej czekolady, karmelu, wanilii, a może o owocowych, korzennych i kwiatowych nutach? Wybór jest ogromny! Osoby lubiące eksperymentować w kuchni, mogą przygotowywać codziennie inne kawy, które umilą każdą chwilę spędzaną z filiżanką ulubionego napoju!