Wiele produktów żywnościowych bardzo trudno dostać dzisiaj poza sklepami z naturalną i ekologiczną żywnością. Chociaż w dużych miastach widok takiego sklepu nie jest już dosłownie dla nikogo zaskoczeniem – zaskoczeniem nadal bywają astronomiczne ceny niektórych produktów. Niestety znalezienie bananów czy mąki z ekologicznego i certyfikowanego źródła nie jest proste ani przyjemne i wiąże się przede wszystkim z koniecznością przebycia na własny koszt wielu kilometrów od farmy do hodowcy, od hodowcy do farmy. Dla większości z pośredników oznacza to pełne prawo do dyktowania takich warunków cenowych, na jakie tylko mają ochotę, dlatego też przy niskiej wciąż ilości sklepów ekologicznych cena produktów w nich jest bardzo wysoka. Często więc osoby nawet mocno zainteresowane zmianą swojego stylu gotowania po prostu nie mogą pozwolić sobie na korzystanie z licznych produktów ekologicznych i naturalnego pochodzenia. Nikt nie wątpi, że mocno poprawiają one wartość całego dania, ale czasami przygotowanie obiadu ze składników naturalnych oznacza podniesienie kosztów gotowania dwukrotnie. Nie dziwi więc, że dla wielu ludzi wybranie tańszych potraw i gotowanie ciągle tego samego nie jest wyborem, ale koniecznością wynikającą z niestety stale rosnących kosztów wyżywienia przeciętnej rodziny z dwójką dzieci.

www.insult.pl