Planując wyjście z dzieckiem na cały dzień, wizytę u lekarza czy piknik możemy przygotować potrawy o zwartej konsystencji, dzięki której jedzenie będzie dobrze trzymało się w małej rączce. Dobrym pomysłem będą tu na przykład marchewkowo – cukiniowe placki. Do wykonania takich placków nie potrzeba ani wielu składników, ani dużo czasu. Wystarczy nam zaledwie 1 cukinia, 2 marchewki, posiekana natka pietruszki, 4 łyżki mąki pełnoziarnistej oraz 1 jajko. Warzywa myjemy, ścieramy na tarce o małych oczkach i odcedzamy z wody. Kolejno należy wymieszać z jajkiem i mąką, i pietruszką. Ciasto powinno być bardzo gęste. Usmażone placki smakują dobrze zarówno na zimno jak i ciepło. Kolejną świetną przekąską dla dzieci są warzywne muffiny. Do ich wykonania będziemy potrzebować 1 szklankę mąki pszennej pełnoziarnistej, 1 szklankę mąki jaglanej, 1 jajko, szklankę mleka roślinnego, 100 g masła, 1 łyżeczkę proszku do pieczenia, 1/2 łyżeczki sody oraz wybrane warzywa. Mogą to być na przykład: brokuły, kalafior, fasolka szparagowa, szpinak, marchewka, papryka czy też inne ulubione przez dzieci warzywa. Warzywa należy ugotować i pokroić w kostkę. Masło rozpuścić i ostudzić, a wszelkie pozostałe składniki na ciasto połączyć ze sobą mikserem. Do ciasta należy dodać warzywa i delikatnie wymieszać. Taka masę wlewamy do foremek i pieczemy 20 min. Takie zdrowe przekąski sprawią, że brzuszek dziecka będzie pełen zdrowego jedzenia, dookoła nie będzie porozrzucanego jedzenia a rodzice będą zadowoleni.

www.bodyandmind.pl