W jaki sposób pić yerba mate?

0
267

Yerba mate to napar o bogatej historii, który powstaje ze specjalnie spreparowanych liści oraz gałązek ostrokrzewu paragwajskiego. Taka mieszanka zalewana jest ciepłą wodą, podobnie jak uprawiana w Azji herbata. Yerba mate wywodzi się jednak z Ameryki Południowej, a spożywaniu naparu przez Indian towarzyszy szczególny ceremoniał.

Yerba mate lepsza od kawy

Spożywanie naparu z ostrokrzewu pobudza organizm, łagodzi głód, a także powoduje ogólne uczucie rozjaśnienia umysłu. Yerba mate jest często porównywana do kawy, ponieważ susz, z którego powstaje, zawiera kofeinę. W porównaniu takim napar z ostrokrzewu zdecydowanie zwycięża, ponieważ zmniejsza wysokie ciśnienie krwi i zwalcza otyłość, nie wywołując jednocześnie towarzyszącego kawie uczucia rozbicia. Yerba jest też ceniona ze względu na swój smak, aby cieszyć się nim w pełni, konieczne jest jednak przygotowanie jej w odpowiedni sposób, który związany jest z indiańskimi tradycjami.

Ceremoniał parzenia ostrokrzewu

Odpowiednie naczynie powinno zostać napełnione suszem do 2/3 wysokości. Zaleca się wykorzystywanie naturalnej tykwy do yerba mate, która pozwoli na pełne doświadczenie ceremoniału. Góra naczynia powinna zostać po napełnieniu nakryta dłonią, a ono same odwrócone i wstrząśnięte. Dzięki temu drobny pył suszonej rośliny pozostanie na górze i nie będzie przedostawał się przez bombillę. Teraz wystarczy już tylko przechylić tykwę pod kątem 45 stopni i ułożyć rurkę w taki sposób, aby susz nie zatykał sitka, a następnie polać ostrokrzew odrobiną zimnej wody. Po takim przygotowaniu naczynie zalewa się do pełna wodą o temperaturze nie wyższej niż 75 stopni Celsjusza i można cieszyć się smakiem aromatycznego naparu sączonego przez bombillę.

Wybór i przygotowanie tykwy

Tradycyjne tykwy oraz poronga wytwarzane są z dwóch części tego samego zdrewniałego owocu i są uważane za najlepsze naczynia do parzenia i do spożywania mate. Wysuszony owoc tykwy może być barwiony, obszywany skórą lub pokrywany innymi ozdobami, dzięki czemu doskonale nadaje się na prezent. Tykwy do yerba mate należy jednak przygotować we właściwy sposób, zanim możliwe stanie się przyrządzanie w nich naparu. Proces ten znany jest jako curado i polega przede wszystkim na oczyszczeniu wewnętrznej strony naczynia z pozostałości po miąższu owocu. W tym celu należy napełnić tykwę suszem, zalać wodą i zostawić na noc, a następnie użyć łyżki do delikatnego oskrobania ścianek. Drewnianą tykwę można też dodatkowo natłuścić masłem lub oliwą, a zahartowane w ten sposób naczynie do yerba mate odwdzięczy się, wzbogacając aromat naparu.

Wspólne picie yerba mate

Spożywanie naparu z ostrokrzewu dla Indian jest czynnością towarzyską, a sam rytuał przywodzi na myśl palenie fajki pokoju. Raz zaparzona mate może być ponownie zalewana wodą, aż napar straci swoją moc. Ta właściwość suszu sprzyja wspólnemu piciu, podczas którego tykwa wraz z bombillą jest kolejno przekazywana zaproszonym gościom. Należy tylko uważać, aby nie poruszyć rurką z sitkiem, ponieważ może się wtedy zatkać. Zaproszonych gości warto jest więc poczęstować naparem, chociaż oczywiście zamiast korzystać z jednego naczynia, można dla każdego przygotować osobną tykwę.