Wartościowe czerwone warzywa

Odpowiednio zbilansowana dieta, która zapewni nam wystarczającą ilość składników odżywczych, jest bardzo ważnym elementem wpływającym na dobre samopoczucie tak psychiczne, jak i fizyczne. Jeżeli odżywiamy się prawidłowo, jesteśmy bardziej energiczni i zmotywowani do działania. Wpływa to pozytywnie na taki elementy jak poziom cholesterolu w organizmie, poziom cukru, poziom czerwonych krwinek, ciśnienie, a także na koncentrację oraz metabolizm. Ważne jest to, żeby dopasować nie tylko potrawy, ale zawarte w nich składniki odżywcze. Jedna osoba będzie potrzebować przede wszystkim dostarczyć węglowodany, ale inna będzie woleć białka. Tak samo jednym mogą być potrzebne cukry, innym tłuszcze, a jeszcze kolejnym żelazo. Warto z tego powodu dobierać odpowiednie rodzaje mięsa, nabiału, a także owoców i warzyw, które są szczególnie korzystne w różnego rodzaju dietach. Np. czerwone warzywa mają wiele właściwości, które zapewnią dobrą kondycję. Zawierają cenne minerały i witaminy, mające znaczący wpływ na nasze zdrowie. Wpływają pozytywnie na pracę serca, zwłaszcza te, które mają bardziej intensywną barwę. Mają pozytywny wpływ na zachowanie młodości organizmu i poprawę cery, obniżanie poziomu cholesterolu, a także walkę z nadciśnieniem. Mogą również przeciwdziałać nowotworom i innym dolegliwościom. Bardzo istotnym warzywem z grupy czerwonych, który wpływa na organizm, jest pomidor, posiadający właściwości zdrowotne i odżywcze potrzebne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Ma niewiele kalorii. Likopen, jeden z jego barwników ma korzystny wpływ na obniżenie cholesterolu, czy też załagodzenie zbyt wysokiego ciśnienia. Warto w diecie używać także koncentratów, czy ketchupów, bo to m.in. one zawierają likopen.
Papryka czerwona zawiera rutynę, która pozytywnie wpływa z kolei na wzmocnienie naczyń krwionośnych, a także witaminy z grupy B, oraz uodparniającą witaminę C. Ponadto znajdują się w niej błonnik, potas, magnez, wapń, czy żelazo. Dzięki tym właściwościom papryka jest bardzo dobrym środkiem na odchudzanie, a dzięki obecności błonnika wspomaga proces prawidłowego trawienia. Zaletą rzodkiewki, która stanowi także bardzo cenne czerwone warzywo, jest również wpływ na trawienie i odchudzanie. Rzodkiewka to przede wszystkim źródło żelaza, co jest istotne w walce z anemią, która objawia się osłabieniem i zmęczeniem, a także może prowadzić do stanów depresyjnych. Rzodkiewka dzięki obecności żelaza wpływa także na poprawę jakości włosów. Nie należy zapominać także o buraku czerwonym, który zawiera spore zawartości kwasu foliowego. Ponadto buraki są również bogate w żelazo, a więc także mają wpływ na zapobieganie anemii ludziom w różnym wieku. Buraki mają jednak także wiele innych zalet. Mogą wpływać na regulację ciśnienia krwi i walczyć z nadciśnieniem, a także zmniejszać poziom cholesterolu w organizmie. Są bogate w wiele witamin – zarówno witaminę A, która ma spory wpływ na cerę, witaminę C, dzięki czemu działają w sposób uodparniający, a także posiadają wiele witamin z grupy B.

www.miss-fit.pl