Zupa ogórkowa to bardzo kwaśna zupa. Taki rodzaj zup na pewno zaostrzają apetyt, ale także prawidłowo wpływają na trawienie. Zupa ogórkowa to wspaniałe lekarstwo na kaca. Do przygotowania takiej wspaniałej zupy będą potrzebne koniecznie ogórki kiszone, najlepiej własnej, domowej roboty. Zupę ogórkową przygotowuje się głównie na wywarze z mięsa (skrzydełka, pałki, żołądki) lub kości, ale można także przygotować ją na bulionie warzywnym. Najczęściej podaje się ją z ziemniakami lub ryżem. Zabiela się ja śmietaną lub żółtkiem i mąką. Dla dbających o swoją sylwetkę jest wiadomość dotycząca zupy ogórkowej w wersji light- można do zabielenia jej dodać jogurt naturalny. Zupę można podawać z kawałkami ziemniaków, ogórków i innych warzyw, ale można także zrobić pożywny krem, za pomocą blendera, który wszystko zmiksuje na papkę, oczywiście trzeba pamiętać żeby wyjąć kości tego blezer raczej nie zmiksuje. Zupa ogórkowa jest uniwersalna, ponieważ będzie smakowała wegetarianom i nie tylko, na wywarze warzywnym też jest smaczna.

www.kissfm.pl