Przepisy na jarmuż są proste w przygotowaniu i nie zajmują wiele czasu. Sprawdź nasze zdrowe przekąski na każdą okazję, gdzie w roli głównej występuje jarmuż! Przepisy są bardzo proste!
Zdrowy i wartościowy jarmuż
Mało kto wie, że jarmuż (przepisy z jego wykorzystaniem znajdziesz poniżej) to jedna z najstarszych roślin kapustnych, jest z powodzeniem uprawiana od ponad 20 stuleci. Jest silnym warzywem, które świetnie sobie radzi nawet w chłodniejszym klimacie, a do tego ma wprost cudowne właściwości zdrowotne. Choć w naszym kraju dopiero zyskuje popularność, to w wielu regionach świata całkiem słusznie uważany jest za zdrowy i aromatyczny przysmak.
Jarmuż wyróżnia się wysoką zawartością błonnika oraz witamin A, B1, B2, C, E i K. Ponadto w jego składzie znajduje się wapń, potas, żelazo, magnez oraz mangan. Nie bez powodu po jarmuż często sięgają osoby preferujące zdrowe odżywianie, a także ludzie pragnący pozbyć się dodatkowych kilogramów. Jarmuż ma też polifenole oraz przeciwutleniacze, które spowalniają procesy starzenia.
Jarmuż – przepisy na zdrowe przekąski
Jarmuż jest warzywem, które świetnie pasuje do zdrowych przekąsek. Znakomitym przykładem jest koktajl, którego głównym składnikiem jest jarmuż. Przepisy na jego przygotowanie są bardzo różnorodne. Wystarczy Ci np. jogurt naturalny o rzadkiej konsystencji lub kefir, dodaj garść jarmużu (oderwij wcześniej łodyżki), pokrojone mango i banana, łyżeczkę miodu lub syropu klonowego oraz szczyptę kurkumy.
Drugi koktajl z jarmużu to koktajl z dodatkiem awokado. Zblenduj szklankę wody kokosowej z garścią jarmużu, skrojoną połówką awokado, łyżką soku z cytryny oraz bananem. Ponownie możesz posłodzić miodem lub sokiem klonowym.
Kolejną smaczną przekąską jest meksykańskie tacos. Weź gotowe „miseczki kukurydziane” oraz składniki do farszu, takie jak nasz ulubiony jarmuż, mięso mielone, czerwona fasola w puszce, pomidor, ogórek, kolendra, kminek i oliwa z oliwek. Podsmaż mięso, następnie dodaj cebulę, fasolę, kminek i kolendrę. Farsz włóż do przygotowanych wcześniej foremek, na każdej z nich umieść plasterek awokado.
Co powiesz na pozornie niezdrową przekąskę, lecz w wersji fit – dokładnie tym są chipsy z jarmużu z kokosem. Znakomicie łączą w sobie słodki i ostry smak. Na papierze do pieczenie ułóż umyte i oprószone papryką liście jarmużu, a także cienko pokrojone plasterki świeżego kokosa, a następnie piecz je tak długo, aż staną się chrupiące – i już chipsy z jarmużu są gotowe.
Jarmuż doskonale prezentuje się w różnego typu sałatkach. Do sałatki z jarmużem i makaronem potrzebujesz oczywiście jarmużu, ale i awokado, pełnoziarnistego makaronu, bobu i czosnku. Sałatka jest prosta w przygotowaniu i z pewnością przypadnie do gustu osobom, które preferują dietę wegetariańską.
Na koniec propozycja dla wegan: sałatka z jarmużem i ciecierzycą. Oprócz tych składników, potrzebne będą też suszone pomidory, świeża bazylia i bezpestkowe winogrona – to prawdziwa bomba witaminowa dla każdego! Możesz ją zabrać na lunch do pracy lub zjeść jako przekąską na mały głód. Sprawdź nasze przepisy na jarmuż!