Koncentracja oraz idąca z nią w parze pamięć to płaszczyzna, która potrafi sprawiać problemy w każdym wieku. Bardzo często wtedy też denerwujemy się na samych siebie, czy bliskie nam osoby. Często też szukamy przyczyny, mówiąc o zaburzeniach, czy podejrzewając poważne choroby. Tymczasem należy wiedzieć, że koncentracja to jeden z wielu procesów, które na co dzień zachodzą w naszym organizmie. I jak każdy proces, koncentracja potrzebuje odpowiednich składników odżywczych.
W takim razie co na koncentracje sprawdza się najlepiej? Zbilansowana dieta, bogata w węglowodany złożone, lecytynę, kwasy omega 3 oraz takie pierwiastki, jak magnez czy potas. Zacznijmy jednak od węglowodanów. To one są maszyną napędzającą wszelkie procesy. Bo to one są źródłem energii. Żeby więc organizm potrafił się koncentrować, co jest dla niego wysiłkiem, musi mieć energię. Najlepszym źródłem takich węglowodanów są ziarna, płatki owsiane czy ziemniaki. Drugim składnikiem podnoszącym koncentrację jest lecytyna odpowiedzialna za wymianę informacji w naszym mózgu. A najbardziej popularnym jej źródłem są oczywiście jajka, które dodatkowo zawierają dużo białka, będące budulcem każdej komórki. Trzeci składnik, który wydaje się też kluczowy, to nasycone kwasy tłuszczowe- szczególnie kwasy omega 3. A te znajdziemy przede wszystkim znajdziemy w rybach.
Jeżeli z powodu zaniedbanej diety nasza koncentracja szwankuje, zawsze też możemy wspomóc się suplementami, która pozwolą szybciej odzyskać formę kondycji układu nerwowego.