Jeśli chcemy prowadzić biznes w postaci lokalu gastronomicznego, musimy wybrać kuchnię z jakiej przepisy znajdą się w naszej restauracji. To jakie potrawy będziemy podawali w znacznym stopniu zależy od wielkości lokalu, czy jego lokalizacji. Jeśli nasza restauracja, czy bar znajduje się w centrum większego miasta, będziemy mieli znacznie więcej klientów i musimy podawać bardziej różnorodne potrawy. Gdy prowadzimy lokal w regionie nastawionym na turystkę znacznie lepszym rozwiązaniem jest postawienie na bardziej wyjątkowy rodzaj kuchni. Taka kuchnia może być związana z jakimś egzotycznym krajem, co może zainteresować turystów. Z drugiej strony nie możemy zapominać, że turyści rzadko zapewnią nam odpowiedni utarg przez cały rok. Smaki jakie podajemy w kuchni powinny być dostosowane do potrzeb klientów z regionu w jakim prowadzimy nasz lokal. Bardzo ciekawym rozwiązaniem może być podawanie oryginalnych, orientalnych potraw, jakie są bardzo pikantne. Musimy, jednak postawić sobie pytanie, czy na co dzień klienci w Polsce będą chętnie do korzystania z takich potraw. Z tego powodu dobrym rozwiązaniem jest możliwość podawania potraw zarówno w ich tradycyjnych formach, jak i w modyfikacjach, jakie mogą bardziej pasować klientom w naszym kraju.

www.elegans.pl