Pestki z winogron. Właściwości prozdrowotne

Nie od dzisiaj wiadomo, że lampka wina wieczorem to najlepszy sposób na to, by zwiększyć ilość antyoksydantów w swoim ciele. Wino jest bowiem świetnym sposobem na odprężenie, ale także na obniżenie ciśnienia, czy uregulowanie całego procesu trawiennego. Co więcej, wpływa pozytywnie na nastrój i sprawia, że wygląda się znacznie młodziej i bardziej świeżo, niż zazwyczaj.

Oczywiście mowa tutaj o lampce wina, a nie całej butelce. Warunkiem uzyskania wszystkich wyżej wymienionych pozytywów jest kosztowanie wina wytrawnego, które nie zawiera siarczanów. Jak jednak się okazuje, nie każdy może pozwolić sobie na codzienną dawkę tego napoju, czy nawet na jedzenie słodkich winogron. Alternatywą są natomiast pestki z winogron. Pełne antyoksydantów zapewnią każdemu organizmowi najlepsze składniki odżywcze.

Brak czasu na odpoczynek

Duże tempo życia, które narzuca w szczególności praca oraz codzienność składająca się z wielu obowiązków sprawiają, że stres, depresja i inne choroby cywilizacyjne opanowują coraz to większą część społeczeństwa.

Udział w tym istnym wyścigu szczurów nie jest prosty, a co więcej – potrafi naprawdę przytłoczyć i stłamsić. T wszystko powoduje chroniczne zmęczenie i pewnego rodzaju wypalenie, również w życiu zawodowym i prywatnym.

Brak odpowiedniej diety jedynie pogarsza ten stan. Organizm, nawet mimo ogromnych chęci, nie jest w stanie przyjąć na swoje barki aż takiego obciążenia fizycznego oraz psychicznego. Efekty tego pojawiają się już w młodym wieku chociażby w formie zmarszczek, czy spowolnionej przemiany materii. Jeśli pragnie się polepszyć jakość swojego życia, warto pomyśleć o zwiększeniu dawki antyoksydantów. Zbilansowana dieta zapewni, w tym oczywiście wspomniane już wyżej pestki z winogron będą najlepszą formą dbałości o samego siebie.

Czym są antyoksydanty?

Wspomniane już pestki z winogron posiadają w sobie ogrom pozytywnie działających na organizm proantyocyjanidów, czyli przeciwuteniaczy. Mimo iż oczywiście tlen jest niezbędny do życia, to wraz z jego przedostawaniem się do organizmu, ciało przyjmuje również spore ilości innych drobnych substancji, które często są bardzo szkodliwe. Przeciwutleniacze nie robią więc nic innego, jak właśnie zwalczanie wolnych rodników, które starają się zawładnąć nad organizmem.

Pestki z winogron. Właściwości prozdrowotne

Skutkiem ich niedoboru jest najczęściej uszkodzenie błony komórkowej, czy enzymów, a nawet samego DNA, co najczęściej powoduje zaburzoną replikację komórek, a to z kolei przekłada się na przedwczesne starzenie się i liczne mutacje wewnątrzkomórkowe.

Jeśli chodzi o negatywne sutki, bardzo często występują także liczne przebarwienia skórne, które mogą być jedną z pierwszych oznak nowotworów, a nawet chorób autoimmunologicznych. To jednak nie koniec tej przerażającej listy. Można także spodziewać się zaburzeń pracy mięśnia sercowego oraz wysokiego poziomu kruchości naczyń krwionośnych. Jeśli pragnie się zapobiec wyżej wymienionym chorobom, warto zmienić przynajmniej jeden swój nawyk żywieniowy, który już wpłynie na poprawę stanu zdrowia i kondycji organizmu.

Zbawienne działanie pestek z winogron

Nikt nie lubi pestek z winogron. Ze względu na ich twardą strukturę budowy oraz gorzkawy smak najczęściej po prostu się je wypluwa. Jak się okazuje, to duży błąd. Pestki te najlepiej będzie delikatnie rozgryźć i przełknąć, ponieważ nie przeszkadzają one w całym procesie trawienia, a co więcej – mogą naprawdę odżywić organizm.

Owoc ten nie jest jednak wskazany dla osób, u których występuje cukrzyca, choroba Hashimoto, czy insulinoodporność. Mimo pozytywnego wpływu winogron, zawierają one sporą ilość cukru, który przy tych chorobach nie jest wskazany, a może nawet zaszkodzić. W takiej sytuacji warto sięgnąć po suplementy diety, które posiadają dużą zawartość sproszkowanych pestek. Taka forma ich podania ułatwi przyswajanie antyoksydantów i pozytywnie odbije się na zdrowiu każdego.