Pierogarnie

Pierogi to danie typowo polskie. Pieróg oznacza potrawę wykonaną z ciasta, wewnątrz którego znajduje się dobry farsz. W Polsce szczególnie często podaje się w ramach farszu do pierogów grzyby, kapustę, czasami owoce, takie jak jagody lub truskawki. pierogi gotuje się w wodzie, smaży w głębokim tłuszczu albo tez po prostu piecze, aczkolwiek to ostatnie wymaga prawdziwych umiejętności kucharskich. Ciasto na pierogi należy bardzo cienko rozwałkować (nie należy jednak przesadzać z cienkością tego ciasta, bo musi ono utrzymać konstrukcję pieroga i utrzymać w ryzach farsz znajdujący się wewnątrz pieroga). Po rozwałkowaniu trzeba napełnić pieroga farszem, zlepić szczelnie, nadając pierogowi eleganckiego, schludnego wyglądu. Po wszystkim wrzucamy pieroga do wody, tłuszczu lub do piekarnika. Tradycja lepienia pierogów w Polsce jest naprawdę długa – kiedyś lepiono pierogi tylko od wielkiego święta, na przykład na wigilię. Obecnie pierogi to danie dość pospolite, prawdziwie polskie, ale cały czas doceniane, na co dowodem mogą być liczne pierogarnie, które cieszą się niesłabnącą popularnością mieszkańców większych i mniejszych miast.

www.babiniec-cafe.pl