odporność jesienią

Wielu z na nie ma przyjemnych skojarzeń z jesienią. Niskie temperatury, wiatr, śnieg i wielkie wahania pogody wytrącają organizm z rytmu i są prostą drogą do przeziębienia. Wiele jednak zależy z nas samych i codziennych, zdrowych stylów, które pomogą wzmocnić odporność. Odporność organizmu toczy się od życia płodowego. W tym okresie aktywizują się limfocyty B, limfocyty T i leukocyty jako komórki układu immunologicznego. Te komórki “pracują” w narządach układu limfatycznego: szpiku kostnym, grasicy, śledzionie, węzłach chłonnych, migdałkach a w jelitach. Odporność na konkretny zarazek jest w wyniku kontaktu z nim. Zatem tak ważne są szczepienia. Później, jako dzieci aż do 18. roku życia, kształtujemy drugi rodzaj odporności (nabytą, swoistą). Właśnie na tę odporność możemy skutkować w niezwykły sposób.

Profilaktyka jest ważna

Jesiennego przeziębienia można w nasz sposób uniknąć. Należy tylko odrobinę zmienić styl życia. Należy zadbać o to, żeby organizm dostawał prawidłową ilość snu. Osiem godzin snu dziennie to idealna wartość. Do tego warto zadbać o formę i po przebudzeniu wykonać kilka ćwiczeń. Zalecany jest także godzinny spacer. Przed wyjściem z domu należy zjeść śniadanie, a dieta powinna być wysoka w witaminy i naturalne substancje odżywcze. Winnym być one dostosowane do własnych indywidualnych potrzeb. Dobierając witaminy, warto mieć pod uwagę płeć, wiek oraz stan zdrowia. Nasza dieta winna obfitować w warzywa, błonnik i chude mięso, np. ryby. Dzięki temu nie przytyjemy. Dodatkowo dostarczymy organizmowi niezbędnych witamin i minerałów. Pastylki na przeziębienie nie będą to nam niezbędne, bo nie zachorujemy, jeśli nasza odporność będzie doskonalsza.

jesienna dieta - co jeść by być zdrowym

Jakie są witaminy na wzmocnienie układu immunologicznego?

Przede wszystkim warto zrezygnować z artykułów przetworzonych, konserwantów i stołowania się w barach szybkiej obsługi. Niezwykle korzystne są świeże warzywa, owoce, dobrej jakości mięso i jaja oraz nabiał, czyli źródło witamin i minerałów.
•witamina A – wspiera komórki immunologiczne w dojrzewaniu. Znajduje się w podrobach, jajach, serach, maśle, pewnych gatunkach ryb, pietruszce
•witamina C – wzmacnia naczynia krwionośne. Można ją znaleźć w papryce czerwonej, natce pietruszki, chrzanie, jarmużu, brukselce, szpinaku oraz owocach: porzeczkach czarnych, poziomkach, truskawkach, kiwi, cytryna, pomarańcza i grejfrut
•witamina D – wzmacnia kości, utrzymuje równowagę fizjologiczną organizmu. Witaminę można znaleźć w tranie, tłustych rybach morskich, mięsie, podrobach i artykułach mlecznych oraz ogranicza się ją, będąc na słońcu
•selen – pobudza pracę komórek odpornościowych (limfocytów T). Selen jest w podrobach, rybach, artykułach zbożowych i roślinach strączkowych
•cynk – oddziałuje na rozwój komórek odpornościowych (limfocyty T). Cynk znajduje się w czerwonym mięsie, warzywach, szpinaku, orzechach, szparagach
•żelazo – działa w zmniejszeniu ryzyka dolegliwości, zakażeń, podwyższa czynność bakteriobójczą organizmu. Żródłem żelaza jest mięso a jego przetwory, artykuły zbożowe, warzywa i owoce
•kiszonki – np. kapusta kiszona. Umożliwiają rozkład cukrów prostych do kwasu mlekowego, dzięki jakiemu mnożą się wartościowe bakterie jelitowe. Kiszonki blokują produkcję bakterii gnilnych w jelitach
•fermentowane artykuły mleczne – np. jogurt, kefir, maślanka. Hamują mnożenie się patogenów, ułatwiają rozwój mikroflory jelitowej