Dieta dla osób z zespołem Hashimoto

Hashimoto – sama nazwa nie wskazuje na nic znajomego i pospolitego. Tymczasem jest to podstawowa przyczyna niedoczynności tarczycy, czyli bardzo poważnego schorzenia zdrowotnego.

Choroba ta wiąże się przede wszystkim z leczeniem hormonalnym, którego celem jest zminimalizowanie stanów zapalnych, czego rezultatem ma być poprawa kondycji zdrowotnej.

Choroba Hashimoto powoduje niszczenie komórek tarczycy przez powstający stan zapalny. Czasem wystarczy niewielkie odchylenie od normy, by od razu odczuć skutki w postaci problemów ze snem, problemów trawiennych, jak i stale utrzymującego się uczucia zimna, kiedy na dworze pasuje wysoka temperatura.

Co więcej, osoby z tą przypadłością często mają niskie ciśnienie oraz skłonności do rogowacenia skóry i jej nadmiernego przesuszania. Choroba ta może także utrudniać zajście w ciążę. Tak jak inne choroby autoimmunologiczne, najczęściej występuje ona u kobiet.

Jakie produkty wyeliminować?

Jak się okazuje, lista produktów niewskazanych do spożycia w przypadku osób, u których pojawia się omawiana choroba, jest bardzo długa. Może więc okazać się, że szczególnie przy ograniczonym menu chorzy nie będą mieli pomysłu, co tak właściwie mogą jeść i czy w ogóle znajdą takie pokarmy. Podstawowe produkty, które niekorzystnie wpływają na stan zdrowia u osób obciążonych tą chorobą, to przede wszystkim morskie ryby oraz nabiał.

Takie osoby nie powinny również w nadmiarze spożywać jaj, a także warzyw bogatych w goitrogeny. Odpada także mięso wieprzowe oraz alkohol. Dobrze będzie zrezygnować z wołowiny i pozbawić się pokarmów obfitujących w gluten. Nie powinno się także sięgać po kawę i herbatę, oleje roślinne, rośliny strączkowe.. Ogólnie rzecz biorąc, nie brzmi to ciekawie. Przecież nie można ograniczyć się wyłącznie do indyka i szklanki wody.

Co można jeść?

Mimo wszystko wybór jest bardzo interesujący. W zależności od reakcji organizmu na poszczególne produkty, można pokusić się o stworzenie idealnego, a zarazem smacznego menu tylko i wyłącznie dla siebie.

Dieta dla osób z zespołem Hashimoto

Osoby z chorobą Hashimoto nie mają żadnych przeciwwskazań do tego, by delektować się dziczyzną. Mogą również urozmaicać swoją dietę korzennymi warzywami i roślinami strączkowymi z wyłączeniem soi. Nie istnieją również żadne przeszkody, by dodały one do swojej diety zboża bezglutenowe.

Bez wątpienia można ponadto stosować oliwę z oliwek, która stanowi najzdrowszy zamiennik dla niepożądanych w takiej diecie innych olejów. Można także stosować olej z pestek dyni i słonecznika, a także olej z pestek winogron. Osoby cierpiące na opisywaną chorobę sięgają często po kaszę gryczaną i brązowy ryż.

Kolejną opcję stanowią takie produkty, jak kasza owsiana oraz quinoa. Zamiast napojów w postaci kawy i herbaty, dobrze jest codziennie wypijać około dwóch litrów wody. Nie musi to być woda butelkowana. Wystarczy dzbanek z odpowiednim filtrem i woda kranowa.

Jak przygotowywać potrawy?

Najlepiej będzie stosować dietę opartą na posiłkach gotowanych na parze. Dobrze będzie zatem jeść gotowane brokuły, brukselkę, kalafior i kapustę. Produkty te przetworzone dzięki wykorzystaniu wysokiej temperatury obróbki termicznej pozbędą się wszystkich niepożądanych i szkodliwych substancji.