Choć niewielu z nas wie, to specjały litewskiej kuchni są nam bardzo dobrze znane i zdecydowanie warto im się bliżej przyjrzeć po to, by zrozumieć, jak wiele związków mają z naszym krajem. Najpopularniejszym typowo litewskim daniem jest oczywiście chłodnik litewski, a więc potrawa, która jest gęstą zupą z ziemniakami, bądź też z kluseczkami. To zupa z warzyw takich, jak buraki, botwina, czy też szczaw, którą podaje się, zgodnie z nazwą, na chłodno i świetnie ona nas na pewno orzeźwi w ciepłe, letnie dni, a przy tym doskonale nasyci. Warto także spróbować litewskiej odmiany pielmieni, znanych w całej słowiańszczyźnie z wyjątkowego smaku. Te pierogi zasmakują każdemu z nas, bez wyjątku i warto sobie z tego na pewno zdać sprawę. Ponadto jednak, warto zakosztować także cepelinów, a więc kolejnej odmiany klusek, bądź też pierogów, które smakują inaczej, niż te nasze polskie i można się nimi delektować i podziwiać niezwykłą fuzję smaków. Litwa więc, może nas kulinarnie zaskoczyć i zapewnić doskonałe potrawy bez problemów.

www.busybook.pl