Jak wiadomo każda kuchnia regionalna ma swoje specjalności, dania, które nie tylko są smaczne, ale związane z konkretnym terenem na którym są popularne. Potrawy regionalne są serwowane w barach i restauracjach, dzięki czemu nawet turyści z innych regionów mają szansę spróbować specjałów z danego regionu. Takim specjałem mazurskim jest również placek po węgiersku, którego możemy znaleźć praktycznie w każdej restauracji i w niejednym barze. Placek po Węgiersku jest to duży placek ziemniaczany, smażony na wielkość dużej patelni, który w środku, po złączeniu brzegów ma nadzienie z mięsa wieprzowego lub wołowego, opcjonalnie drobiu, zalane delikatnym sosem z cebulą, marchewką i często pietruszką. Wierzch placka po Węgiersku przyozdobiony jest często sosami takimi jak majonez, keczup, sos czosnkowy, sos pikantny lub też łagodny. Do tego dania możemy dobrać zestaw surówek, który uzupełni je smakiem, jednak należy zwracać uwagę na wagę i wielkość placka, kiedy zdecydujemy się go zjeść, ponieważ w wielu miejscach są one na tyle duże, że przeciętny człowiek nie jest w stanie zjeść zamówionego dania.

www.mamaenter.pl