Zamienniki w diecie

Osoby zmieniające sposób żywienia są czasami w kropce, zastanawiają się czym zastąpić znane produkty, aby nasz jadłospis był bardziej wzbogacony oraz pełniejszy wartości odżywczych, witamin i minerałów. Na pewno zaleca się zrezygnowanie z cukru w każdej postaci. Cukier można zastąpić innymi słodkimi substancjami, które są pochodzenia naturalnego i są obojętne dla naszego organizmu. Do takich substancji zalicza się erytryt oraz mannitol. Popularny jest też cukier brzozowy – ksylitol. Są to zdrowsze zamienniki cukrów, nie powodują wzrostu stężenia glukozy we krwi, a nasza trzustka nie musi produkować i wypuszczać do krwioobiegu dodatkowych ilości insuliny. Ograniczenie spożywania cukrów powoduje, że nie grozi nam cukrzyca typu II, która związana jest z jedzeniem zbyt dużych ilości cukru. Cukier można też zastąpić miodem, jest to zdrowszy zamiennik, ale spożywany w dużych ilościach może zaburzać naszą gospodarkę cukrową w organizmie. Dodatkowo trzeba pomyśleć co pijemy w ciągu dnia. Należy zrezygnować ze wszystkich słodkich napojów oraz ograniczyć alkohol. Najlepiej przerzucić się na herbatki ziołowe oraz herbatę zieloną lub czerwoną. Czarna herbata nie wszystkim może służyć, gdyż może powodować zwiększanie ciśnienia i bóle głowy. Jeśli nie wiesz czy herbata jest zdrowa i właściwa dla ciebie spróbuj wypijać jej mniej, zastąp ją herbatkami owocowymi oraz ziołowymi. Zioła mają różne właściwości, które możemy z powodzeniem wykorzystywać w naszej diecie. Na przykład pokrzywa oczyszcza nasze ciało i delikatnie wyrównuje gospodarkę wodną. Ma też dużo pierwiastków, które wzmacniają nasz układ trawienny oraz odpornościowy, wspomagają wzrost pięknych włosów i mocnych paznokci. Tak samo działa skrzyp. Pijąc herbatkę ze skrzypu regularnie bardzo wspomożemy nasz układ krwionośny. Jemioła potrafi chronić nasz żołądek przed antyoksydantami. Dodatkowo zioła nie podnoszą naszego ciśnienia, możemy je pić również wieczorem i nie martwić się, że nie zaśniemy z powodu zbytniego pobudzenia.

www.forum-liderow.pl